Tallriksmodellen
Och andra sätt att gå ner i vikt
 

Tallriksmodeller

Tallriksmodeller

Proteiner är kroppens byggstenar och är viktigt att man får i sig varje dag. Proteiner lagras för det mesta i kroppens muskler och påverkar stor del av hälsan. Det påverkar även ögon, hud, hår och naglar som är uppbyggt av proteiner.

Kolhydrater. Det finns både snabba och långsamma kolhydrater. Snabba kolhydrater gör att man känner sig mätt snabbt men en kortare stund, långsamma gör att man håller sig mätt än längre stund. Kolhydrater behövs för att man ska få energi och kroppen bryter ner kolhydraterna till glukos som hjärnan använder som bränsle. 

 

Den klassiska tallriksmodellen

Den klassiska tallriksmodellen ser ut som följande. Tre fjärdedelar av tallriken ska vara från växtriket. Lite mer än en tredjedel av tallriken ska bestå av antingen potatis, ris eller pasta, samt bröd. Om man behöver mer energi kan man öka mängden lite till.

Den andra delen ska bestå av lika mycket grönsaker och sallad. Resten av tallriken ska bestå av kött, fisk eller ägg och ska vara mycket proteinrik.

 

Vegetarisk tallriksmodell

Första delen ska innehålla en rejäl portion potatis eller ris och bröd. Detta ska vara ungefär en tredjedel av tallriken.

Andra delen ska bestå av grönsaker och rotfrukter och lite vinägrett. Lägg även till frukt eller bär. Denna del ska också vara ungefär en tredjedel av tallriken.

Tredje och sista delen innehåller den vegetariska maträtten som antingen kan vara torkade baljväxter, sojakött eller Quorn. Det ingår ofta grönsaker i den vegetariska maträtten. Denna del ska motsvara en fjärdedel av tallriken.

 

Tallriksmodellen kroppsarbetare

Första delen ska innehålla potatis, ris eller pasta. Detta ska utgöra ungefär halva tallriken.

Andra delen ska innehålla kött, fisk eller ägg så man får i sig rätt mängd med proteiner. Proteinerna ska vara ungefär en fjärdedel av tallriken.

Tredje delen ska bestå av grönsaker, även detta en fjärdedel av tallriken.

Det är bra med lite sås till maten och en bit bröd. Avsluta med en frukt. Vatten eller mjölk är det bästa du kan dricka till.

 

Tallriksmodellen enligt GI

Första delen av tallriken bör bestå av frukt och grönsaker. Detta ska utgöra ungefär halva tallriken. Andra delen ska innehålla kolhydrater, dvs. potatis, ris eller pasta. Detta ska vara ungefär en fjärdedel av tallriken. Tredje delen ska vara proteiner, alltså kött, fisk eller ägg. Även detta ska utgöra en fjärdedel av tallriken.

Om man använder sig av GI-metoden för att gå ner i vikt är det viktigt att man äter regelbundet och även motionerar, då går man ner i vikt snabbare eftersom förbränningen ökar.

 

Tallriksmodell för småbarn

För småbarn gäller det att äta lika stor mängd av allt. Det ska bara lika stor del av allt. Alltså en tredjedel av kolhydrater, en tredjedel av protein och en tredjedel frukt eller grönsaker. Småbarn behöver få i sig lika mycket av allt för att kunna växa.

 

Tallriksmodell för sportiga

För de som är väldigt aktiva av sig och tränar mycket behöver man äta mycket kolhydrater. Därför är det bra att fylla halva tallriken med mat med mycket kolhydrater, så som potatis, ris eller pasta. En fjärdedel av tallriken ska bestå av antingen kött, fisk eller ägg, alltså proteinrik mat. Den sista fjärdedelen ska bestå av grönsaker. Det är bra att äta en frukt till efterrätt.

 

Tallriksmodell för överviktiga

För överviktiga är det bra att äta mycket grönsaker. Halva tallriken ska vara fylld av grönsaker och rotfrukter. En fjärdedel av tallriken ska bestå av potatis, ris eller pasta och resterande yta ska bestå av kött, fisk eller ägg.

 

Text: Linda Göransson och Sandra Johansson som studerar media vid John Bauer-gymnasiet i Växjö 

 

 
Kommentarer
 
Inga kommentarer registrerade.
 
Ny kommentar 
 
* = Obligatoriskt fält

* Ditt namn:   


Din webbplats: (frivillig)


* Kommentar:   


* Ange bokstäverna/siffrorna i bilden

 

 
  < Tillbaka till blogg
 

 
 
Om blogginlägget
Datum: 2011-12-08
Taggar:
Kategorier:  Övrigt
 
     
 
 
Senaste blogginläggen