Tallriksmodellen
Och andra sätt att gå ner i vikt
 
 Bli smal
 

Fem högriskpersoner - vem är du?

Brian Wansink, professor i konsumentpsykologi, har skrivit boken "Mindless eating. Why we eat more than we think" där han beskriver fem högriskpersoner. Vem av dem är du och vad kan du göra åt det?

 

Middagsslukaren:

Du äter frukost, lunch och middag. Men rejäla portioner! Och gärna lite till.

 

Så här kan du göra:

  • Lägg upp maten på tallrikar direkt vid spisen. På så sätt frestas du inte lika lätt att ta mer. De enda serveringsfaten på bordet ska innehålla sallad och grönsaker.
  • Använd mindre tallrikar och smalare glas.
  • Ät långsammare så att du hinner känna när du har blivit mätt.

 

Snacksmumsaren:

Den största risken för dig är det du äter mellan måltiderna. Antingen det är en liten chokladkaka som slinker ner i matkorgen när du handlar, nattmackan eller kakorna du råkade hitta i skafferiet.

 

Så här kan du göra:

  • Ha alltid frukt, tuggummi eller grönsaker hemma som du kan äta när du blir godissugen.
  • Göm godiset! Om du inte ser det, äter du mindre.
  • När du äter godis - lägg upp en portion, så att du ser hur mycket du ska äta, istället för att ta direkt ur förpackningen.

 

 

Partyglidaren

Du minglar ofta på fester och andra tillställningar. Där det finns frestande bufféer...

 

Så här kan du göra:

  • Håll dig på avstånd från maten, förutom när du tar mat förstås.
  • Lägg bara två saker på tallriken varje gång du tar mat.
  • Ät inte när du pratar med någon.

 

Uteätaren

Äter ofta och gärna på restaurang, både till lunch och middag.

 

Så här kan du göra:

  • Drick alltid vatten till maten. Minst vartannat glas bör vara vatten.
  • Skicka ut brödkorgen när du/ni har tagit av brödet.
  • Sitt intill den som äter långsammast och håll samma takt.

 

Snabbluncharen

Du tycker inte att du har tid att äta någon ordentlig frukost eller lunch utan äter något snabbt på vägen till/från jobbet och/eller vid skrivbordet. Är utsvulten på kvällen.

 

Så här kan du göra:

  • Laga en extra portion middag och ta med dig den som lunchlåda.
  • Stäng av datorn innan du börjar äta.
  • Se till att minst varannan dryck består av vatten.

 

Använd gärna en checklista och pricka av varje dag att du gör det du har bestämt dig för.

 

"Den bästa dieten är den du inte märker att du följer."

Brian Wansink, amerikansk forskare

 

Källa: Hälsa & vetenskap